Hírek

2022.10.19. – Tanulmányi csapatversenyt hirdet a Magyar Tudományos Akadémia
Diákok és kutatók a fenntartható jövőért – Tanulmányi csapatversenyt hirdet középiskolásoknak az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmányi csapatversenyt hirdet klímaválság és fenntartható fejlődés témakörben 9–12. osztályos diákoknak. A versenyre 2022. október 19-én 16 óráig lehet nevezni. A legjobban teljesítő csapatoknak és tanáraiknak értékes díjakat ajánl fel az MTA, a döntő győztesei pedig elutazhatnak a Franciaországban épülő kísérleti erőműhöz, a magyar részvétellel is épülő ITER-hez.

2022.08.15. – II. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajzi- és Földtudományi Verseny felhívás
ÖRÖMMEL TÁJÉKOZTATJUK az érdeklődőket, hogy a Földtudományi Civil Szervezetek Közössége (FÖCIK) meghirdette középiskolás diákcsapatok részére a II. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajzi- és Földtudományi Versenyt, ami 3 online fordulóból, valamint személyes jelenléttel tartandó elődöntőből és döntőből áll, ahol a legjobb 16, illetve 8 csapat mérkőzhet meg egymással. A döntőn helyezést elérő csapatok a versenytapasztalaton túl értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

2022.06.18. – Meghívó a Naszályi terepgyakorlatra
A tavalyi bükki terepbejáráshoz hasonlóan a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat idén Naszály-hegyre várja a tisztelt érdeklődőket.
2022.04.25. – Földtani és Geofizikai Vándorgyűlés
A Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesülete 2022. október 14-16. között közösen rendezi meg Budapesten a Földtani és Geofizikai Vándorgyűlést, amelynek mottója: „A jövő ösvényein” lesz.
2022.03.21. – FÖLDMÉRŐK VILÁGNAPJA
A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja c. konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térinformatikus szakma szinte minden szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.
2021.12.06. – I. FÖCIK VERSENY DÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE
I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz-és Földtudományi Verseny döntőjének összesített eredménylistája, végeredménye.
2021.12.06. – Elkészült a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeum bemutató kisfilmje
A Nemzeti Kutatási, fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából, a FÖCIK 2021-es programok sorában elkészült a GEOSZ múzeumát bemutató kisfilm, amit az érdeklődők az alábbi link segítségével tekinthetnek meg.

2021.11.12. – 2021.11.14. – Földtudományos forgatag
Az idei évben egy év szünet után, ismét megrendezi a Magyarhoni Földtani Társulat a Földtudományos forgatagot bár sajnos/szerencsére on-line formában. A sajnos nem kell részletezni, mindnyájunknak hiányzik már az élő ismeretterjesztés csodája.
2021.11.12. – Szabadulószoba a skanzenben
A Tatabányai Múzeum szeretettel meghívja Önt 2021. november 12-én 13 órára a Bányászati és Ipari Skanzenben (Tatabánya, Vágóhíd u.) kialakított SZABADULÓSZOBA műszaki átadásának sajtóeseményére.
2021.08.25. – Nyílt túra a Bükk-hegységben a karsztok iránt érdeklődő fiataloknak
A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat egynapos, karsztos felszíni terepgyakorlatot szervez, elsősorban olyan fiatalok számára, akik megismerkednének a karsztok, barlangok eddig előttük rejtett világával. A túrán szakvezetők mutatják be a felszíni formák jellegzetességeit, a barlangok kulturális és őstörténeti jelentőségét.
2021.05.07. – 1. forduló megoldókulcsa, 4. forduló információi megjelentek a verseny rendszer felületén

  • 1. forduló – Élettelen természeti értékeink: Kő kövön megmarad feladatsor megoldókulcsa
  • 4. forduló – A Kárpát-medence csodás tájai csoportfeladat információi

A csapatok bejelentkezés után a verseny rendszer felületén az egyes fordulók alatt találják meg a fent említett információkat.

2021.04.28. – Tematikus vetélkedőket támogatott a SZTAKI
A SZTAKI eLearning Osztálya az utóbbi években több tematikus vetélkedő digitális lebonyolítását támogatta. Legutóbb az I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyt támogatták.
2021.04.22. – 2021.04.30. – FÖLD NAPJA – 2021.
A Földtudományi Civil Szervezetek Közössége Föld Napja rendezvénysorozata keretében nagy szeretettel invitál minden középiskolás érdeklődőt online programjaira a Magyar Geofizikusok Egyesület.
2021.03.18. – FÖLDMÉRŐK VILÁGNAPJA
A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Térinformatikusok Napja c. konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térinformatikus szakma szinte minden szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.
2021.03.16. – Európa Rádió riport
Az Európa Rádió készített riportot Zelei Gábor FÖCIK elnökkel az 1. Kárpát-medencei Természettudományi Versenyről.